Geldblokkades

Als je minder geld verdient als gewenst, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je negatieve en belemmerende overtuigingen hebt over geld en de hoeveelheid daarvan die bij jou en in jouw leven past. De meesten van ons weten gelukkig wel dat sommige van die overtuigingen echt onzin zijn, zoals “alle vrouwen hebben een gat in hun hand” en “geld is de bron van alle kwaad”, maar er bestaan meer van zulke uitspraken die onschuldig lijken, maar onbewust hardnekkig in je systeem kunnen hangen. Deze uitspraken kunnen zonder dat je het beseft een enorme impact hebben op je situatie.
Hier een lijstje met 6 van de meest voorkomende vernietigende overtuigingen over geld.

** Overtuiging 1: “Ik kan het me niet veroorloven.”
Misschien heb je het wel eens gedacht…”Ik kan dit huis niet betalen”, “Ik kan me die auto gewoon niet veroorloven”, “Die vakantie, dat hotel, dit restaurant, etc. is me gewoon veel te duur”.

Deze zin: “Ik kan het me niet veroorloven” is een gewoonte – een negatieve mantra – waarmee je je creativiteit direct blokkeert. Je blokkeert hiermee alle mogelijkheden om jouw wens wél te vervullen. En als een buitenkans zich voordoet, zal je deze kans niet eens zien als gevolg van deze overtuiging.
Herken je dit? Kijk eens goed naar je gedachten en voel eens of je misschien met een andere, nieuwe, bekrachtigende gewoonte aan de slag kan gaan. Als vanaf nu een kans zich voordoet – ook al denk je dat je het je niet kan veroorloven – schakel dan over naar een vraag-modus – “HOE kan ik het me veroorloven?”
Deze vraag opent je ogen en geeft ruimte voor creativiteit. Hiermee hou je opties open en zal er een manier ontstaan om het je te veroorloven, wat ‘het’ ook mag zijn op dat moment.

** Overtuiging 2: “Rijke mensen zijn gierig, oneerlijk, snobs…”
Gek genoeg zijn de enige mensen die deze overtuiging hebben… arme mensen. (Denk hier eens over na…)
Als jij rijk zou zijn, zou je dan ook automatisch oneerlijk, gierig of snobistisch worden?
In mijn leven ben ik welgestelde en ontzettend rijke mensen tegen gekomen en hoewel er natuurlijk wel een paar eikels tussen zaten, was de rest – gul, eerlijk, open en ontzettend leuk gezelschap!
En weet je… velen van hen hadden al lang de gewoonte om gul te geven vóórdat ze veel geld kregen. Toeval? Ik dacht het niet! Alle rijke mensen die ik heb ontmoet, volgden (de meesten ook bewust) spirituele principes die leiden tot overvloed. Bijvoorbeeld: geef en je zult ontvangen, je trekt aan wat je uitstraalt, etc.)

** Overtuiging 3: “Als ik succes krijg, raak ik mijn vrienden kwijt.”
Dit kan een hele moeilijke zijn: “Als ik succesvol ben, zullen mijn vrienden jaloers zijn en me niet meer aardig vinden.”
… Ik zeg overigens niet dat mensen nooit jaloers zullen zijn, dat zullen sommigen zeker zijn… maar de ‘jaloersen’ zijn niet de ‘juiste mensen’ die je om je heen wilt hebben. Mensen die afgunstig zijn omdat jij wél iets hebt bereikt, geloven in schaarste en zij hebben een destructieve invloed op jouw succes en jouw mindset die gericht is op overvloed.
Laat die mensen gaan en stel jezelf open voor nieuwe contacten…

** Overtuiging 4: “Geld is niet zo belangrijk. Het is tenslotte maar geld.”
Als je steeds zou zeggen “mijn partner is niet zo belangrijk” – hoe lang denk je dat hij of zij nog bij je blijft?
Die is snel gevlogen, denk je niet?
Voor geld geldt hetzelfde!
Ik zei jaren tegen mezelf dat geld niet belangrijk was, totdat… juist! Ik stond iedere maand weer in het rood.
Pas nadat ik geld (en financiële vrijheid) als een van mijn topprioriteiten had gesteld, begon ik geld in mijn leven aan te trekken, en dat doe ik nog steeds…
Let op… ik zeg niet dat geld HET belangrijkste in het leven is. Maar als je wilt genieten van overvloed en financiële vrijheid, zal je geld wel als een van jouw topprioriteiten moeten stellen.

** Overtuiging 5: “Ik kan niet goed met geld omgaan”
(Of “Mijn partner kan beter de geldzaken doen.”)
Het probleem met deze overtuiging is, dat je echt gelooft dat je financiële IQ vastligt bij je geboorte. Net als bruine ogen en blond haar. Niets is minder waar! Je financiële IQ kun je trainen!
Met geld omgaan is net als koken, het repareren van een auto of wat dan ook. Je kunt het leren. Denk je dat er ooit iemand geboren is met de kennis en vaardigheid om een oliefilter te vervangen?!
Als je tegen jezelf zegt dat je er niet goed in bent – of nog erger: NOOIT goed in zult zijn – dan ben je ook niet geneigd om de eerste noodzakelijke stappen te zetten op de trap naar jouw financiële vrijheid.

** Overtuiging 6: “Je moet hard werken voor je geld.”
Hoeveel van ons zitten niet in de modus ‘overwerkt’ en ‘onderbetaald’. Dit is een direct gevolg van de overtuiging dat je hard moet werken voor je geld.
Dit betekent trouwens niet dat je niet van je werk mag houden. Er is absoluut niets mis met plezier hebben in je werk en niets mis met hard werken. Maar als je gelooft dat 60 uur per week werken de enige manier is om vooruit te komen… dan is je leven niet alleen uit balans, je gaat financieel ook niet ver vooruitkomen. Je voert een verkeerde strijd.

Mijn overtuiging is… als je toch hard werkt, waarom niet met financieel vrijheid als resultaat!